Notícies

Una verema plena d’intensitat i contrastos

Aquesta ha estat una verema intensa i de contrastos. Vam començar la verema el 23 d’agost, de manera precipitada per les altes temperatures que vam tenir fins un dia després. El grau alcohòlic del raïm augmentava molt ràpid. Com és habitual, vam començar a  collir varietats blanques, concretament la garnatxa blanca. Després vam entrar el syrah i gairebé sense descans amb anar fent amb la resta de varietats, després dels corresponents controls de maduració.

Hem constatat una gran diferència en el cicle vegetatiu entre les finques que han tingut reg de suport  i les que estan en secà. La maduració ha estat molt més ràpida en aquestes últimes i la producció molt més baixa. La sequera està fent estralls al sector agrari. S’observa que la tendència serà collir cada vegada més aviat. Malgrat tot, a la Terra Alta vam poder respirar una mica amb les pluges de principis de setembre: 45 litres a Batea que sumats al vent humit de garbí, van ajudar a baixar els graus alcohòlics i ens va donar una petita treva en plena verema.

Després d’aquest tímid episodi de pluges, a Cellers Tarroné vam collir les garnatxes negres i el macabeu. En els propers dies entrarem la garnatxa negra més tardana, de zones que maduren més lentament, i preveiem finalitzar la verema sobre el 22 de setembre, gairebé un mes després de l’inici.

Sigui com sigui, la sanitat vegetal del raïm és molt bona. No hi ha hagut humitats, per tant, no hem tingut problemes de fongs i el raïm ha entrat molt sa i amb molta qualitat. Donades les altes temperatures, això sí, el procés de maduració ha estat més ràpid i hem patit per la maduració fenòlica dels raïms negres, però les pluges de setembre han permès baixar el grau i que ho hagin acabat fent de manera correcta.

 

El ritme al celler ara ja és frenètic.  Encara falten entrar raïms de vinyes més tardanes, però ja podem dir que en un percentatge elevadíssim la collita ja és dins. Els vins de 2023 seran intensos com l’anyada i creiem que tindran uns trets varietals molt marcats. Les primeres garnatxes que han acabat de fermentar tenen un perfil “molt bo, aromàtic i fresc” en paraules de diferents membres de l’equip. Els rosats són “una explosió d’aromes” i la previsió dels negres és que segueixin la tendència dels blancs.

Com cada any, els primers que veuran la llum seran els vins joves blancs i rosats de les gammes Sisquera i Mas Tarroné. Després vindran els Merian blanc i rosat, ecològics, on hi fem batonnage i necessiten més repòs abans de sortir al mercat.

L’equip viu amb eufòria aquesta època d’ebullició i estrès que és la verema. Està “on fire”. Certament, és l’època més bonica de l’any, on tothom treballa colze a colze durant un mes perquè la campanya sigui excel·lent. Considerem que l’alegria i l’entusiasme de l’equip es transmet als vins i també al consumidor final. Aquesta ha estat, és i serà sempre la intenció i la percepció que tenim tots els qui treballem a Cellers Tarroné.