Notícies

Vins negres en temps de brotació

La primavera ha portat un esclat generalitzat de verd a les vinyes de les varietats més primerenques que ens envolten, a la Terra Alta. Ja sabeu que ens agrada aprofitar el cap de setmana per voltar i respirar camins i ceps. Desconnectar i resseguir el nostre paisatge. I així és com hem vist que les vinyes s’han cobert de vegetació. Som al primer estadi del cicle vegetatiu de la planta, al qual li’n diem brotació. Comença el bon temps i així, quasi sense adonar-nos-en, hem iniciat el compte enrere per a la verema 2023. Però fins arribar a collir raïms encara han de passar moltes coses. Confiem que la climatologia no sigui adversa, perquè l’escenari que vivim no és gens esperançador. L’últim informe del Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic adverteix de les pèrdues i dels danys que hi pot haver sobre la natura i les persones si no hi ha una acció més eficaç i equitativa.

El paisatge terraltí guanya llum amb els ametllers florits i els ceps brotats. Aquest és l’escenari que tenim a fora, entre vinyes. Portes endins, a Cellers Tarroné, aquests dies hem acabat de preparar les noves anyades dels vins negres que sortiran al mercat. Etiquetar, encapsular… Aviat deixaran les nostres prestatgeries Merian Negre 2022 i Sisquera 2022. Arribaran als bars, restaurants, botigues i cases particulars… La primavera és un bon moment per beure vins negres frescos i fluids, àgils i dinàmics, com els nostres. També una oportunitat per reconèixer el patrimoni vitivinícola de vins negres divers i ric que tenim a la DO Terra Alta, més enllà de la garnatxa blanca. A Cellers Tarroné en tenim de preus, estils i accents diferents. Els dos que aviat veureu al mercat són:

Sisquera Negre 2022. Cupatge de garnatxa negra i sirà. Color robí amb matisos violacis. Aroma molt agradable, jove i fresc amb notes de fruites vermelles. Quan l’oxigenem a la copa, surten notes balsàmiques i un punt especiades. Llegeix més

Merian Ecològic Negre 2022. 100% Garnatxa negra. Color vermell cirera amb tonalitats violàcies. Molt viu, amb aromes de fruita vermella intenses, sobre un fons vegetal. Llegeix més

Mentre decidiu quin dels dos tasteu primer, compartim un resum de les tendències en el món del vi que hem llegit IWSR i que ens donen pistes per on es mourà el consum d’ara en endavant:

Menys persones beuen cada any menys vi. En els 20 mercats més importants de consum de vi, el volum ha disminuït un 5%. Els bevedors habituals de vi també disminueixen i caldrà innovar per atraure nous públics al sector.

El comerç electrònic i el vi escumós seguiran creixent. Des de la pandèmia el consumidor està més disposat a comprar online i també a beure vi escumós sense necessitat de celebrar és a dir que ha trobat altres moments per al seu consum.

Beure menys però millor vi. Una tendència a l’alça entre els consumidors més joves que també enforteix la premiumització.

Vins amb baixa graduació i/o sense alcohol. Amb la idea que el consum pugui ser més freqüent i senti millor al cos.

La vulnerabilitat del sector del vi en un marc econòmic incert. Tota inestabilitat afecta el sector productor i també el comercial. Ho hem vist amb l’encariment de l’energia, la falta del vidre i d’una manera molt notòria durant la pandèmia.

Bé, sigui quin sigui el futur més immediat que ens arribi, nosaltres, des de Batea, mirarem de seguir fent vins plaents i desitjables perquè tothom que vulgui els pugui beure i compartir, amb taules plenes d’amics.