Notícies

Cuina excepcional amb cabra hispànica salvatge i A Part

Terrina de cabra hispànica amb préssec de calanda, fruits secs i herbes aromàtiques del restaurant Miravall de Batea amb A Part de Cellers Tarroné. És una de les moltes harmonies geogràfiques i d’afinitat que vam poder tastar a la presentació de les I Jornades Gastronòmiques de Cabra Hispànica Salvatge de la Terra Alta, organitzada per Donum Deus, i que va tenir lloc la setmana passada al restaurant Les Capçades d’Horta de Sant Joan.

Les jornades se celebren fins el 5 de febrer en cinc restaurants del territori, dos del Matarranya i un de Tortosa: Restaurant Miralles, Parador de Tortosa, Les Capçades , La Fàbrica de Solfa, Oasi Clàssic, Miravall de Batea, Bistrot i Oniria de Gandesa i Somiar de Valderrobles. Es tracta novament de descobrir l’exclusivitat i la versatilitat de la cabra hispànica, un producte del qual us en vam parlar fa poques setmanes en un altre article al blog després d’un dinar excepcional a Les Moles:

Donum Deus és la marca que comercialitza la carn de caça de cabra hispànica dels Ports de Tortosa-Besseit des de 1990. És un producte de proximitat, natural i verd i limitat, que s’engloba dins de la filosofia gastronòmica del Km0. Els animals tenen un mínim de 8 anys d’edat i poden arribar als 14 i la seva carn no pateix cap tipus d’estrès prèviament al consum. La seva és una carn amb importants valors nutricionals. Llegir més

La carn i els productes derivats de la cabra hispànica s’estan convertint en una proposta habitual i innovadora a molts restaurants i botigues delicatessen d’arreu de la nostra geografia. A diferència de molts països del centre d’Europa, on la carn de caça és molt apreciada, a Catalunya i a l’Estat Espanyol  els productes de cabra hispànica encara són desconeguts. La seua carn, però, té un alt valor nutritiu: té més proteïnes que la majoria de carns i menys greix i colesterol, és rica en ferro, fòsfor i vitamines del grup B. A més, no conté residus d’hormones, antibiòtics ni altres fàrmacs. Llegir més

Cada restaurador ha elaborat la cabra hispànica des d’un punt de vista creatiu i personal i el resultat són plats innovadors des dels aperitius als principals com per exemple la coca amb sobrassada de cabra hispànica, formatge gouda de cabra i esponja de mel  o el calamar farcit de cuixa de cabra hispànica, xutney de poma al curry madràs i salsa aroma roman. Són plats que sintetitzen el coneixement profund que tenen del territori els cuiners i la seva voluntat d’enaltir-lo, el seu vincle amb la proximitat i amb la temporalitat, amb els aromes i sabors de la Terra Alta, el Matarranya o Tortosa, i el seu compromís amb els productors del territori. Els plats no són només aliment, sinó també bellesa estètica i homenatge al pulmó salvatge i verge que són els Ports de Tortosa Beseit.

El que ens fa especial il·lusió d’aquesta acció gastronòmica que connecta restauradors i productors és la complicitat amb els vins. Donum Deus entén la importància que tenen a la regió i el seu significat, i ha incentivat a cada restaurador a maridar la seva proposta gastronòmica amb una referència enològica de la DO Terra Alta o de la franja. Nosaltres, per proximitat i complicitat, maridem amb el restaurant Miravall, de Batea. I ens agrada especialment que s’hagi escollit l’A Part, que és un dels nostres vins més especials. Una garnatxa blanca elaborada i criada amb bótes d’acàcia, que li dona un perfil molt singular i tanmateix una gran capacitat d’envelliment al vi.

A Part és un vi profund, mineral, amb notes de fruita d’ós. Que evoluciona a la copa i ho fa encara més si passa temps a l’ampolla. Els anys li senten bé.

Nas complex i ple d’harmonia. En boca és un vi untuós, dens i amb pes. Pas ferm en boca. Sedós. No deixa indiferent. Amb bona acidesa que dóna llargada al vi, sense aturador. Un post-gust llarg i profund amb intensos aromes de fruita de pinyol. Lleuger record a terra blanca i vermella i, al final, notes salines pròpies de la garnatxa blanca. Llegeix més

Si teniu oportunitat, feu cap al Miravall a tastar-nos. O a qualsevol dels altres magnífics restauradors que participen a la I Jornada Gastronòmica de Cabra Hispànica Salvatge de la Terra Alta. No us ve de gust tastar els fesols de Beseit en cabra escabetxada i te de roca? O un carpaccio de llom de cabra, alvocat, neu de formatge i tocs cítrics?  O una royal d’espatlla de cabra hispànica, base de caramel, suc del seu rostit i maionesa d’alfàbrega? Se’ns fa la boca aigua! Ah, i acompanyats amb vins d’altres cellers del territori. Imprescindible! Teniu temps fins el proper diumenge, 5 de febrer.