Notícies

Enoturisme entre vinyes

L’enoturisme no s’atura aquest estiu a Cellers Tarroné. Malgrat l’onada de calor i la tendència natural dels turistes d’anar a la costa per aquestes dates, no parem de fer visites a Batea amb Vinomi Rural Experience. Les programem a primera hora del matí per evitar les hores de més sol, sobretot si hem de trepitjar vinyes.  

“La gent se sent a casa, i repeteix. És el que busquem amb les nostres experiències enoturístiques”, diu Pili Ferrando, directora de Vinomi, l’empresa que gestiona l’enoturisme a Cellers Tarroné. “Ens arriben tot tipus de visitants: amics, famílies… que estan interessats en el món del vi. Quan descobreixen les històries que amaguen els vins, els valoren més encara. En el cas de Merian, per exemple, em diuen que a partir d’ara beuran el vi per la història d’amor que hi ha al darrere i que els explico”, afegeix Ferrando.

Cellers Tarroné té un catàleg d’experiències enoturístiques disponible per als visitants, però Vinomi Rural Experience també les personalitza: “L’altre dia vam fer una visita amb  excursionistes que portaven gossos. Vam fer una passejada entre vinyes i tast de vins. El vam maridar amb un esmorzar i productes de proximitat. Va ser una experiència molt divertida. La repetirem. En determinades finques, hem identificat algunes localitzacions   amb vistes al poble i ben enclavades en el paisatge terraltí, que ens permeten explicar la història del celler i del vi a la Terra Alta. Parlem de paisatge, d’orografia, varietats, sòls, clima… De cultura de vi, en definitiva”. A partir d’aquesta visita, de la qual n’estem molt contentes, ja ens podeu dir que sóm un celler “dog friendly”.

“Vull defugir de les visites on s’explica com es fa el vi. Evitar tecnicismes i aportar senzillesa. Mostrar l’autenticitat i l’estima pel que es fa i per la terra” Pilar Ferrando

Les visites a vinyes ens donen molt de joc però el celler té un gran atractiu que és el mural artístic de Lily Brick. Pilar Ferrando explica que als visitants “els sorprèn molt”, i té clar que s’ha convertit en el photocall de les visites a Tarroné. De tota manera, reflexiona: “El mural és la imatge del celler i ens ajuda molt a l’hora d’explicar la història que es remunta a 1942 i especialment a fer una visita alternativa. No fem el recorregut típic de caminar entre tines, sinó que expliquem d’on venim i també el pes de dona al celler i a la Terra Alta. Les dones pageses han estat les que han tirat endavant les vinyes; ha estat una feina no massa reconeguda, però sense elles no s’haurien abordat tasques complicades i manuals, i tampoc s’haurien pogut tirar endavant molts dels projectes enològics que avui coneixem”.

Entre els plans de futur de Vinomi hi ha seguir liderant l’enoturisme a Cellers Tarroné. Pili Ferrando matisa: “Volem consolidar els cellers amb els quals col·laborem des de l’inici, i potser n’incorporem algun més. Seguirem apostant pel territori i per organitzar esdeveniments diferenciats. I farem una aposta per la cultura, pels productes de quilòmetre zero, de petits productors, sempre buscant l’essència de la Terra Alta”. La gerent de Vinomi Rural Experience és de les qui fa xarxa: “Hem de col·laborar amb tots els agents culturals que tenim a la vora. Vinomi es fa un nom i un lloc. I la meva voluntat és tindre sinèrgies amb tothom que ens envolta. En aquest sentit, començarem a col·laborar amb una agència de  viatges per crear paquets i estades a la Terra Alta”, avança.

Des de Cellers Tarroné no podem estar més contentes de com  es consolida la nostra relació amb Vinomi, però sobretot i especialment de com l’empresa de Pilar Ferrando fa d’ambaixadora de la regió de vins i de tots els seus actius. Tenim moltes ganes de rebre més i nous enoturistes que valorin l’excepcionalitat de la Terra Alta, quant a vins, paisatges i persones.