Notícies

Fred, Merian negre i Vivaldi

Arriba el fred, per fi. I amb ell la planta començarà el repòs que necessita per tornar a començar el cicle vegetatiu i regalar-nos una nova verema. Aquests dies, a Cellers Tarroné estem podant les vinyes; la setmana que ve ho explicarem al blog. I ara ja sí que podem dir que fa temps d’hivern. Ens abriguem, especialment al camp, per evitar aquest gir climàtic que enyoràvem. A partir d’ara, el cep viurà hores de quietud i silenci, després de setmanes de temperatures inusuals, que ens permetran domesticar la fusta amb el gest de la poda per donar salut i vida a la planta i per definir la proper collita.

Al celler, els vins de 2022 van fent el seu camí. I tot just ara estem embotellant Merian negre, elaborat amb garnatxa negra, un vi ecològic que, com resumeix l’etiqueta, es beu com qui llegeix una novel·la. És un vi negre amb notes de fruita vermella sobre fons vegetal. Càlid, agradable i molt expressiu. Equilibrat i amb un final llarg que perdura, regalant també aromes de fruita negra i un rerafons dolç. És un vi que es pot beure a copes i ens agrada suggerir fer-ho sempre amb una bona lectura. I temps, i pausa i silenci. I ara que comença el fred, amb la llar de foc encesa, sentint com cruix la fusta, tot i que també podem optar per acompanyar-ho d’un bon repertori musical. Si ens n’anem als clàssics, ens agrada Hivern de Vivaldi que és una invitació a la felicitat del temps fred i de recolliment…

Merian negre 2022 és un vi que acompanya molt bé carns a la planxa o al forn, amb verduretes. També fideus a la cassola o unes galtes de vedella estofades. O un carpaccio de peus de porc amb pinyols o una lassanya casolana. És un vi versàtil que homenatja també la garnatxa negra, un raïm molt valuós que tenim a la Terra Alta.

De fet, és un dels raïms tradicionals predominant amb la garnatxa blanca i la garnatxa peluda. També la macabeu, la parellada i la carinyena. Juntes sumes tres quartes parts de la superfície de conreu, segons dades recollides per la DO Terra Alta.  La base dels nostres vins negres és principalment la garnatxa i en els últims anys hem tendit a incrementar la seva presència en els que són cupatges. Al diccionari Termcat es presenta així:

  • Cep conreat tradicionalment a la Mediterrània, resistent a la secada.
  • Raïm negre produït pel cep garnatxa negra, de maduració tardana, gros, compacte, troncocònic i amb els grans mitjans, de color moradenc i amb la pell fina.
  • Vi elaborat amb raïm garnatxa negra, amb poc cos, poc àcid, de color pàl·lid, amb un grau alcohòlic alt i una aroma de confitura i espècies, que se sol utilitzar per a cupatges i per a fer vins dolços.

A nosaltres ens agrada molt la seva expressió, vitalitat i versatilitat. És un raïm molt estès arreu del món, però amb accents particulars a cada espai on es cultiva.

Merian negre 2022 s’està embotellant aquests dies al celler i guardarà repòs durant dos mesos a l’ampolla, per afinar-se i arrodonir-se i mostrar més expressivitat. Després ja sortirà del celler per arribar a totes les taules que el demanin. Un nou vi al mercat i en els propers mesos, en vindran més, de l’última verema que va estar marcada per una gran qualitat del raïm. Això també es transfereix, lògicament, al vi. Que el gaudiu!