Notícies

L’art d’explicar el vi

24131675_1951230495152195_5558218488618069081_o

 

Ens hem graduat. Ja tenim el títol de sommelier professional. A Cellers Tarroné som una gran família que evoluciona i volem aprendre constantment, cadascú en l’àmbit que li pertoca i li interessa créixer més. Ara ha estat la gerent i copropietària del celler, Imma Solé Llop, qui ha obtingut el títol a la Universitat Rovira i Virgili amb la voluntat d’aprofundir en l’art de contar els vins, principalment els que s’elaboren a la DO Terra Alta i els propis, els de Cellers Tarroné. El camí ha estat intens i fructífer, no només pels coneixements adquirits sobre viticultura, enologia, gestió del celler, maridatges, tast, enoturisme, comunicació… Sinó també per tots els contactes i amics del vi que hem fet al llarg d’aquests dos anys de compartir aula i copes, cada dilluns.

Ara toca posar en pràctica els coneixements adquirits i seguir aprofundint en l’art de servir, d’explicar i d’apropar el vi, que pensem que és l’essencial de la figura del sommelier. En tenim molts de professionals que són una referència. I també tenim la sort de compartir-hi bones estones, tastant i complementant punts de vista i formant-nos a través de la seva generositat, amabilitat i professionalitat. A Cellers Tarroné som membres de l’Associació Catalana de Sommeliers (ACS), la qual cosa ens permet viure des de dins la professió i mirar de fer-la sempre una mica més propera i visible, com li cal al vi català.

Tenim molts sommeliers de capçalera que són alhora considerats dels millors del món, però és de justícia mencionar aquells que també són savis i són molt propers al nostre projecte:

Antonio Lopo i Sergi Figueras, l’equip de ThunderWineMakers amb qui hem creat el vi A part, la primera garnatxa blanca elaborada i acollida en bótes d’acàcia. Un vi de llarga vida que ens ha donat moltes alegries en els últims temps. Segur que no serà ni el primer ni l’últim dels projectes que compartim amb dos sommeliers de renom, que són visionaris a més a més de bones persones.

També per la proximitat, per la calidesa, pel compromís, per la confiança i per la professionalitat hem de parlar del sommelier Javier Campo, amb qui hem compartit nits inoblidables a Villa Retiro, el restaurant amb estrella Michelin de Xerta. Ens va agradar molt llegir-lo fa uns mesos al bloc de Vila Viniteca en un article que portava per nom “El poderoso influjo del sumiller“. Campo estudia sempre discretament el comensal i té una habilitat innata per recomanar el vi que vol qui el visita. Ens agrada que digui que el sommelier és el “new influencer” de la sala i que aquesta és “el 60% de l’èxit del restaurant”. És una figura clau que enllaça històries, la de qui fa el vi i la de qui el beu.

I Inma Aleixendri, sommelier i propietària de Monclús Licors & Gotim. Una persona càlida, una professional excel·lent que fa una feina enorme des del seu establiment a les Terres de l’Ebre i que encomana passió per la cultura del vi. També hem tingut el privilegi de tenir-la a les aules de la URV, com a professora del curs professional de sommelier. És un exemple d’actitud i de treball incansable. Per això l’admirem, la volem tenir sempre a prop i per això també li servim els nostres vins.

 

IMG_7302 portada_que-vino-con-este-pato_ferran-centelles_201606221116portada_papilas-y-moleculas_jose-luis-diez-lerma_201705171751

És evident que seguirem sempre l’instint personal i col·lectiu de Cellers Tarroné, però Figueras, Lopo, Campo i Aleixendri ens obriran sempre el camí. Com també, quatre altres sommeliers immensos als quals admirem i llegim per entendre cada dia més la professió i per seguir-la respectant que és, per a Cellers Tarroné, la millor actitud d’aprenentatge i de vida. I són:

 

Josep Roca (El Celler de Can Roca)

“El sommelier es un vendedor de felicidad en forma de vino, que sabe escuchar, que asesora e interpreta cuál es el vino adecuado en cada momento. Somos transmisores y embajadores de la gente del vino. Cuanta más información rigurosa y precisa reciba desde los medios rebotará en mayor educación y seducción para un país de vino” La Nación

Lectura recomanada > Rere les vinyes

 

Ferran Centelles (elBulli)

“Decía que el maridaje se juega como el fútbol. por las bandas. Que lo importante no es lo del centro, sino los detalles. El salseado, las guarniciones, el sabor dominante. Una pasta puede ser ácida y fresca si la sirves con tomate y albahaca y puede saber consistente y terrosa si la haces con setas. Los sumilleres miramos más ese toque” XL Semanal

Lectura recomanada > ¿Qué vino con este pato?

 

Audrey Doré (El Celler de Can Roca)

“A la hora de contar el vino supe que lo importante es la pedagogía; así es fácil y comprensible trasladar la filosofía de los vinos que tenemos aquí (…) Josep Roca siempre nos dice que cada uno debe expresarse a su manera y según su personalidad. Debemos de contar el vino según como seamos. De hecho cuando abrimos o mostramos el Celler, lo hacemos cada cuál según nuestro estilo” Gastrotalkers

 

François Chartier (Papilas y moléculas)

“Ya dijo Einstein que el investigador es inteligente porque se plantea siempre las buenas preguntas. Es que en este mundo todo es interesante de investigar. Y no se trata a veces de ser innovador sino de comprender, buscar des del consumo y la actitud cultural las moléculas que relacionan alimentos” Gastrotalkers

Lectura recomanada  > Papilas y moléculas

 

Aprendre és imprescindible, però la base és l’actitud, sempre. I també el que hem llegit recentment en un llibre molt didàctic “El sumiller del siglo XXI” publicat per Alianza Editorial i obra de Fernando García del Río: “Cualquier persona interesada y dotada de una mínima sensibilidad puede convertirse en un competente sumiller”. Alea iacta est!

www.cellerstarrone.com

 

Related Posts