Noticias, Notícies

“Les ganes i les il·lusions no ens les acabarem mai”

Hem finalitzat la verema 2020, probablement una de les que recordarem per sempre a conseqüència de la pandèmia del Covid-19. Han canviat moltes coses des del mes de març passat: la manera de viure, de relacionar-nos, de treballar… També la nostra mirada envers el món i el vincle amb la natura que ha seguit regalant-nos, malgrat tot, els seus millors fruits en un any díficil demostració de la seva capacitat de superació i resiliència. La terra ens ho dona tot, sense gaire més que la cura a canvi.

Ha estat una verema complexa i delicada, precisa i minuciosa. L’hem viscut amb molta intensitat, creant grups de treball, salvant distàncies, cuidant-nos i cooperant més que mai. Malgrat tots els canvis que hem hagut d’introduir al celler i que segurament han vingut per quedar-se, l’equip s’ha adaptat i creiem que n’ha sortit reforçat. El més important, tant com la collita, ha estat l’haver mantingut intactes les ganes i la il·lusió. “No ens les acabarem mai”, ha explicat Imma Solé Llop a la revista digital Vinassos.cat. Una evidència d’aquest esperit optimista que s’ha instal·lat a Cellers Tarroné és aquest recull d’imatges que compartim.

La verema ens ha deixat poc temps per dedicar a l’oci i al lleure, però no l’hem descuidat tampoc. Moments per a recuperar energia i fer-nos veure que som molt afortunats de viure on vivim. Ens hem refugiat més que mai en espais naturals paradisíacs de la Terra Alta, que ens han acollit i ens han recordat la importància de preservar l’entorn i de posar-lo en valor. I també hem reservat algunes estones per seguir aprenent. Ens ha agradat especialment el documental Kiss the Ground, que es pot veure a Netflix.

No farem espòiler, però sí que volem compartir algunes idees que s’hi aboquen, com que més d’una vintena de civilitzacions han fracassat al llarg de la història perquè l’agricultura ha fet mal al medi ambient. També que la nostra forma d’alimentar-nos degrada l’ecologia de la qual depenem. Si seguim treballant la terra de forma intensiva deixarem de generar vida al sòl; reduir la capacitat arable del sòl significarà perdre collites. De fet, al documental es parla que només ens en queden 60. A Kiss the Ground també s’explica que un planeta cobert (de vegetació) és un planeta sa, perquè el CO2 es fixa al terra i no s’evapora provocant escenaris climàtics indesitjats.

“La terra és l’eina més potent de l’agricultura”, s’hi afirma. I hi estem totalment d’acord. Perquè si la cuidem, restaurem el sòl i conseqüentment el clima… Evitem la desertificació, les inundacions, les sequeres, les migracions, els reclutaments… El documental ressalta la importància de regenerar la terra i menciona els tres principis de la salut del sòl:

  • Menys intervenció mecànica
  • Més diversitat amb cobertes vegetals i arrels vives sempre
  • Integració dels animals

Si cultivem sòls fèrtils, afavorirem l’economia de la regeneració. El camí és clar. Potser que entre tots hi comencem a creure i a posar fil a l’agulla.

www.cellerstarrone.com