Notícies

Collita ’22 amb peristàltica

Dilluns 23 d’agost hem començat la collita 2022 a Cellers Tarroné veremant algunes de les nostres vinyes de garnatxa blanca que estaven al punt òptim de maduració. Des de la primavera ja prevèiem que començaria aviat. La sequera i les onades de calor han estat símptomes definitius per a l’avançament, tot i que a la Terra Alta ha plogut un parell de cops entre primavera i estiu permetent la maduració del raïm, és a dir, garantint que tingués menys estrés que en altres zones del país on la pluviometria no ha fet actes de presència. La campanya es preveu molt bona perquè el raïm està molt sa, i la climatologia ha permès un bon quallat i tanmateix a mantenir la sanitat vegetal. Com dèiem, a Cellers Tarroné hem començat vermant les garnatxes blanques. Totes les que anem controlant i van entrant al celler, presenten un molt bon equilibri, mantenint acidesa i amb un estat de sanitat òptim.

La principal novetat d’aquest any, a banda de l’avançament de la collita, ha estat la incorporació d’una bomba peristàltica que ens permetrà fer un salt qualitatiu en l’elaboració dels vins. La peristàltica és una màquina que emprem principalment en els trasbalsos i el seu sistema d’aspiració és molt més respectuós amb el vi; de fet, està creada amb una tecnologia d’aspiració que assegura un bombeig delicat. L’equip l’ha batejat com “la joia de la corona” i estem convençuts que ens ajudarà a mantenir l’autenticitat del raïm.

Està clar que la maquinària i les eines de què disposem al celler són importants i determinants: la premsa, la peristàltica, els dipòsits, les bótes… Ens asseguren que el procés enològic que practiquem sigui respectuós amb el raïm que rebem del camp. De fet, els vins es comencen a definir a la vinya però és al celler on els acompanyem i tractem amb respecte i cura. Però el que és decisiu al celler, el més valuós, és i serà sempre l’equip. Per això aquest primer article sobre la verema 2022 és un GRÀCIES a totes i a tots els treballadors de Cellers Tarroné, per les ganes, per l’energia, per la complicitat, pel coneixement… Afrontem unes setmanes de feina molt intenses, però fer-ho en un bon ambient és tan encoratjador com reconfortant. Des del pagès que ens porta el raïm a l’enòleg que defineix el vi. Tothom suma, compta, aporta i és imprescindible. L’equip està motivat i amb ganes de verema. Hem viscut les primeres 24 hores amb molta adrenalina. L’avançament ens preocupava, però en observar la qualitat del raïm que entra al celler, hem perdut totes les pors.

Treballem amb il·lusió i amb alegria. Conscients, aquesta campanya ´més que cap altra, que la incertesa i la imprevisibilitat planen sobre nosaltres, sobre pagesos i viticultors. Mentre escrivim aquestes línies s’anuncien pluges. Confiem que siguin bondadoses i no facin mal. Ho anirem explicant a les xarxes socials i al blog.

Després de les garnatxes blanques, collirem el macabeu i seguidament continuarem la verema 2022 amb les varietats negres. Entremig, els raïms per als rosats. Comencem una altra campanya, entusiasmats i perseguint el somni amb què tot va començar el 1942.