“Com la terra que m’estimo,
no he sabut estimar res.
Són coses del meu ofici,
que és l’ofici de pagès”
Cant d’estima a la terra / Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries
Els qui ens dediquem a fer vi no només elaborem un aliment sa i bo. De fet, essencialment, ens dediquem a cuidar, respectar i valorar el paisatge que ens envolta, el que dóna vida als ceps. La nostra principal motivació és que les finques que tenim en propietat i que treballem a diari amb molta cura – Torremadrina, Mas de Freixes, Trufes, La Masadeta, Camí de Vilalba, Benufet, l’Aube i Mas de l’Àngela- estiguin sempre en molt bones condicions perquè allà hi neixen i creixen sans els raïms per poder fer després un vi bo. A Cellers Tarroné sempre hem tingut clar que el paisatge l’hem de deixar en millors condicions de com l’hem rebut dels avantpassats. És per això que la viticultura tradicional que practiquem és molt respectuosa amb el medi i volem que els vins siguin un reflex d’una terra austera, complexa, però tanmateix agraïda. Sinó, no ens permetria fer vi…
El nostre respecte per la sostenibilitat hi ha estat sempre, des dels orígens, però ara s’ha vist reforçat amb el segell “Vins Ebre Biosfera” un distintiu que certifica l’origen i el respecte pel medi del celler, però també el compromís de tots els qui hi treballem per preservar el paisatge i contribuir des de la viticultura i des de cada ampolla de vi a assegurar el patrimoni natural i paisatgístic de les Terres de l’Ebre. Sisquera i A part són els primers vins que han incorporat el distintiu que acredita que Cellers Tarroné té vinyes dins de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre i, per tant, es compromet a utilitzar mètodes alternatius a la lluita química per al control de plagues, i al manteniment i la recuperació de varietats tradicionals com la garnatxa. Des de Cellers Tarroné també s’assumeix el compromís de treballar per les millores ambientals i socials des de la vinya i el desenvolupament local amb iniciatives de caire enoturístic, respectuoses sempre amb el territori.
No és el primer cop que ho expliquem, però ara fa més falta que mai incidir-hi. En les últimes setmanes s’ha fet públic un manifest en defensa del paisatge de la Terra Alta que de nou s’ha vist amenaçat amb la propera implantació de 3 nous parcs eòlics als municipis de Vilalba dels Arcs, La Pobla de Massaluca i Batea. Cellers Tarroné s’ha adherit al manifest promogut per la DO perquè vol una regió de vins neta, sense agressions al paisatge, que permeti als cellers no només elaborar vins sinó mostrar amb orgull l’entorn natural, tal i com està ara, sense nous impactes visuals que puguin afectar econòmicament i socialment la regió de vins. Diu el manifest i des del celler ho subscrivim: “La part nord de la comarca ja té en servei 10 parcs eòlics i, malgrat l’impacte paisatgístic que ja suposen a la zona, només representen el 45% dels parcs previstos. Actualment, hi ha 15 parcs més en procés de tramitació, concretament a les poblacions de Vilalba dels Arcs, Batea, La Pobla de Massaluca, Corbera, Gandesa, Horta de Sant Joan i Pinell de Brai, dels quals 3 han estat ja aprovats, amb anunci d’exposició pública. Una dada que preocupa una comarca amb un eix econòmic i social eminentment agrícola, i que aposta per la preservació i el respecte pel paisatge i el turisme sostenible”.
La Terra Alta és observada ara internacionalment i ho serà més l’any vinent quan acollim el concurs de vins Grenaches du Monde. És necessari que hi hagi un compromís unànime, ferm i clar en defensa dels actius naturals i paisatgístics de la regió, del sector agroalimentari, del sector primari, que és a la base de la nostra economia. “Hi ha gairebé 6.000 has de vinya, 1.255 viticultors que produeixen 44 milions de kg de raïm, 52 cellers dels quals 42 són embotelladors d’uns 7 milions d’ampolles de vi; unes 6.200 has d’olivera, amb una producció de 2,3 milions de kg d’olives i 17 empreses comercialitzadores que elaboren 450 tones d’oli certificat amb DOP; 23 restaurants; 45 empreses que ofereixen allotjament; i 13 empreses que ofereixen serveis turístics”, enumera el manifest. I davant d’aquesta realitat, no tenim cap altra opció que unir-nos, sumar adhesions per defensar el territori i que els molins no representin de nou una amenaça.
Calen les energies renovables, sí, està clar, però cal que es racionalitzi i diversifiqui la seva implantació arreu del territori català. Al sud, hem de dir “Prou!” novament, perquè la Terra Alta té uns límits de capacitat de càrrega ambiental, perquè no volem impactes acumulatius i perquè considerem que cal preservar decididament la qualitat i el valor de l’entorn natural, que és de retruc la qualitat dels vins. Només així serem competitius, admirats i reconeguts internacionalment i atractius a nivell enoturístic.