La DO Terra Alta ha col·laborat un any més amb els premis de Periodisme d’Investigació Ramon Barnils que reconeixen i estimulen la pràctica del periodisme d’investigació entre els professionals i estudiants de periodisme. Vagi per endavant la nostra felicitació a tots els guardonats i guardonades que podeu veure en aquest llistat. Cellers Tarroné hi ha col·laborat amb el vi 100% garnatxa blanca Merian, un monovarietal que representa el caràcter i la força del terroir i que és un homenatge a Mercè i Antonio, que han mantingut el projecte vitivinícola i enològic en els últims anys i han llegat ara a la nova generació el saber fer del celler. La gala de lliurament dels premis Ramon Barnils ha tingut lloc al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona i després del repartiment de premis a la millor obra periodística ja difosa (“Contractes a l’ombra”), al reportatge escrit inèdit (“Feina a canvi de llit i menjar: quan l’explotació esdevé oci”) i al millor article de periodisme local (“L’empresa Aparcaments Municipals de Tarragona va gastar més de 47.000 euros de diners públics en sessions de coaching”), s’han servit els vins de la DO Terra Alta.
Per a Cellers Tarroné és important compartir nous escenaris culturals i de coneixement. Els premis Ramon Barnils són una oportunitat perquè el sector periodístic conegui la qualitat dels vins de la DO Terra Alta. A més a més, al celler li interessa participar en una jornada que és punt de trobada per als periodistes catalans i tanmateix un marc per a la reflexió sobre el periodisme d’investigació i la situació que viu la professió avui en dia. En aquesta edició, s’han premiat especialment els treballs periodístics que han investigat sobre l’opacitat de les administracions i les noves formes d’explotació laboral.
Els premis arriben en un moment en què el periodisme ha estat notícia per motius diversos. El primer, les pressions i agressions viscudes pels professionals de la informació en l’exercici de la seva activitat durant aquests darrers mesos de tensió política, com ha denunciat el Col·legi de Periodistes de Catalunya. En segon lloc i com ha quedat recollit a l’Informe de l’1-o del Grup de Periodistes Ramon Barnils, el periodisme “es troba a la corda fluixa” després que entre setembre i novembre s’hagin detectat tants casos de censura periodística com en tot el 2016.
Com deia el periodista Carles Capdevila “als poders no els agrada la llibertat de premsa” i com a agent social, econòmic i cultural, a Cellers Tarroné pensem que cal defensar-a, la llibertat de premsa, fins a l’extenuació per denunciar aquelles situacions que no són justes ni legals ni netes ni clares. És essencial disposar d’uns mitjans de comunicació lliures que facin de corretja de transmissió entre allò que passa al món i a l’entorn més immediat i allò que vol saber la gent, sense interessos ni injerències, amb la màxima objectivitat possible. Pel bé de tots. Sense mitjans lliures no hi ha democràcia possible. Així ho explicava Carles Capdevila al Diari ARA en un dels seus brillants articles publicats abans de morir i que portava per títol “Ens creiem més importants del que som“:
Però us vull dir que la independència periodística cal que la defenseu cada dia plantant cara amb coratge. Que calen periodistes valents, gestors valents, directors valents. I cal que els lectors paguin els continguts per mantenir redaccions. Un mitjà massa dependent dels accionistes, dels ajuts o de la publicitat, no serà independent per definició. I això ho hem d’entendre perquè estem fent un país nou. I un país sense mitjans lliures no serà mai un país lliure.Si no vols que se sàpiga, no ho facis. Carles Capdevila
Des de Cellers Tarroné defensem la veracitat i la dignitat, tant en l’exercici del periodisme com en l’elaboració i la creació de vins. Si volem productes de gran qualitat, cal treballar-los a fons i a consciència i pagar el preu just que costen. És trist veure com Media.Cat ha publicat recentment un informe sobre els preus que es cobren per l’elaboració de cròniques i reportatges – 10 euros i 28 euros respectivament!-, de la mateixa manera que es menysté el treball al camp del pagès i del viticultor. El preu determina sempre la dignitat del professional que hi ha al darrere. I hem de saber explicar què amaga cada ampolla perquè el vi o la crònica creixin en valor, només així el preu podrà augmentar sostingudament a fi que tothom que viu al camp i treballa amb rigor el periodisme es pugui guanyar bé la vida.
Coincidint amb la publicació d’aquest article, hem conegut també un informe de la Fundació del Món Rural que conclou que les zones rurals tenen més dinamisme que les urbanes en la generació d’ocupació. Esperem que el món del vi hi segueixi contribuint de manera decisiva d’ara en endavant.