Moldàvia acollirà el proper mes de desembre la 3a Conferència Mundial sobre Turisme Enològic de l’Organització Mundial del Turisme (OMT). A Moldavia, situat a cavall entre Romania i Ucraïna, hi ha el celler més gran del món i és un país ple de vinyes que segons l’OMT té “un fort sentit de comunitat i una cultura rica amb música única, dansa, gastronomia, poesía, arquitectura i productes artesanals. En combinació amb el vi, això crea una experiència autèntica i única per a turistes de tot el món”.
També a la Terra Alta tenim aquests actius i atractius, potser encara no prou identificats ni enxarxats com caldria. Estem a les beceroles de la Ruta del Vi de la DO Terra Alta però esperem que en els propers mesos se’n pugui parlar amb tots els ets i uts. Des de Cellers Tarroné estem pensant i treballant per crear la nostra proposta enoturística que volem que sigui una descoberta de la cultura del vi i un lligam amb tots els recursos del municipi, de Batea, de les tradicions, dels oficis, basada en el vincle amb la natura i el paisatge i amb la simbologia humana i geogràfica del vi. A Catalunya, segurament que tant com a Moldàvia, hi ha una riquesa paisatgística i cultural privilegiada, avalada en el cas de les Terres de l’Ebre per organismes mundials. El Delta de l’Ebre és Reserva de la Biosfera i estem orgullosos de formar part d’aquesta protecció i distinció de sostenibilitat que ho és també per a les nostres vinyes.
L’OMT, en el marc de l’agenda 2013, es compromet a avançar en el paper que pot tenir l’enoturisme en la promoció del desenvolupament local. Des de Cellers Tarroné ho creiem fermament si es fa amb estratègia, intuïció, responsabilitat i respecte envers l’entorn. I tenint molt clar quins són els nostres públics i que ningú no en pot quedar exclòs. “El turisme enològic com a subconjunt del turisme gastronòmic està essent aclamat com un enfoc més sostenible del turisme degut a la seva promoció de la sostenibilitat econòmica, ambiental i social. El desenvolupament rural sostenible és una gran prioritat a tot el món degut a la disminució de les economies rurals i als desafiaments als que s’enfronten. La diversificació de les economies rurals en el turisme s’ha identificat en les estratègies de desenvolupament rural com una eina amb el poder de proporcionar ingressos, feina i fluxes de capital”, expliquen des de l’OMT. Un raonament molt encertat que ens porta a pensar en la defensa del sector del vi del paisatge, a la Terra Alta, contra la massificació eòlica, per exemple.
Compartim plenament aquestes tesis que es discutiran a Moldàvia al setembre. N’estarem pendents dels resultats, per aprendre i soprendre amb el nostre projecte d’enoturisme, que arribarà més tard que en altres cellers de la DO Terra Alta, però arribarà. Volem fer-hi front sent conscients dels reptes i de les oportunitats que se’ns presenten, però també dels desafiaments que comporta. Quan tinguem la proposta la comunicarem i la compartirem i el que ja tenim clar d’entrada és que haurem de teixir complicitats amb associacions públiques i privades de desenvolupament del vi rural i fixar i establir pràctiques de turisme inclusiu, on tothom s’hi pugui sentir acollit i benvingut.
De moment, celebrem formar part de la “Guia de l’Enoturisme de Catalunya” que acaba de publicar el sociòleg i expert en la matèria, Lluís Tolosa. Catalunya és un gran país de vins i té una oferta enoturística potent que sentim nostra i de la qual en formem part. No tenim un projecte definit encara a Cellers Tarroné, però sí que tenim les portes obertes per a tothom que vulgui venir a visitar-nos. Ens agrada omplir les estones de lleure dels visitants que s’apropen a la Terra Alta, de cultura del vi. D’històries de vi i vida, de converses i de copes compartides que ens permetren entrendre millor i radiografiar el sector a través del mateix consumidor.