Una vegada més, el món del vi ens demostra la riquesa lingüística que tenim i encara conservem en aquest país. A la vinya, entre els mesos de maig i juny floreixen els ceps. Coincidint amb la primavera, entre la vegetació i els pàmpols verds s’observa com creix la flor. Just després de la floració, arriba el quallat i, a Batea, li’n diem aspolsada. El quallat és el moment en què s’obren les flors de la vinya per ser pol·linitzades. Tot seguit es desenvoluparà el gra de raïm que, en els inicis, té un tamany inferior al d’un pèsol. El quallat o l’aspolsada es completa en dues o tres setmanes després de la floració.
A Cellers Tarroné, a Batea, des de ben petits hem sentit dir als pares que si hi ha bona “espolsada” hi haurà una bona collita. Però si hi ha mala espolsada, caldrà patir. De fet, hi ha una frase més popular encara, que ha passat de generació a generació, que diu: “Sisquera que aspolso bé la garnatxa”. Els iaos la feien servir molt per explicar com vivien aquest moment transcendental a la vinya.
La garnatxa de la Terra Alta és molt sensible a la mala aspolsada i per això sempre ens preocupa molt aquesta etapa del cicle vegetatiu. Si la climatologia i les malalties respecten, tot anirà bé. És un moment per estar molt més atents encara a la vinya. Observació, prevenció i molta cura perquè el procés de quallat es completi amb totes les garanties i la verema sigui tan bona com desitgem.
L’agenda
Dissabte, 3 de juny.- Sopar-maridatge al Restaurant de La Fontcalda organitzat per ViOrigen. Un dels plats del sopar serà el melós de vedella i s’acompanyarà de Seguit, el vi negre de garnatxa amb 12 mesos de criança.
A part
El vi A part 100% garnatxa blanca envellit i acollit en barriques d’acàcia ja ha arribat al mercat rus. Molt contents que a través del nostre distribuïdor, els clients russos hagin pogut descobrir una nova expressió de la varietat autòctona de la DO Terra Alta.