Notícies

«Any de neu, any de Déu»

IMG_0428

El refrany expressa la creença que l’any abundant de neu, la collita serà bona (Rodamots)

A la Terra Alta esperàvem aigua i ha arribat no només en forma de pluja sinó també de neu. Les vinyes de garnatxa blanca de la finca de Trufes de Cellers Tarroné presentaven ahir dimarts aquest bucòlic aspecte, totes cobertes de blanc. Que hagi nevat és una bona notícia per motius diversos, el principal, la saó*. Les vinyes podran disposar d’una reserva d’aigua important perquè la neu s’anirà fonent a poc a poc i li permetrà al cep tenir reserves per fer front a la primavera i a l’estiu. Venim de dues campanyes molt seques i tot fa preveure que la climatologia serà igual per aquesta campanya que ve.

La saó que deixarà la neu ens ha de permetre soportar millor la calor. La nevada que ha estat generalitzada als pobles de Batea i voltants també ens ajudarà a combatre les plagues. Evitarà que els insectes i els fongs es formin a l’escorça del cep, de manera que caldran menys tractaments i podrem treballar la vinya de manera més ecològica.

No només la neu, també el fred és beneficiós per la planta. Els experts diuen que la vinya ha de passar més de 600 hores de fred (a menys de 7 graus) perquè  la parada vegetativa sigui la correcta, abans que torni a pujar la saba. Aquests dies hem tingut mitjanes d’1,6 graus a Batea, és a dir, que les vinyes han acumulat hores i hores de fred.

IMG_0426

El paisatge de la vinya ha canviat radicalment en les últimes hores al conjunt de la Terra Alta. Hem passat de veure els primers ametllers florits als flocs de neu cobrint la fusta dels ceps, ara despullats, en plena parada vegetativa. La climatologia de fred i neu endarrerirà també la brotada del cep i, per tant, allunyarà el risc de gelades un cop ja hagin començat a néixer els primers brots.

Esperem que com diu el refraner popular, aquesta campanya sigui tan bona com la neu fa presagiar. Nosaltres hi posarem tot de la nostra part perquè així sigui. Aprofitem l’avinentesa per recuperar un fragment d’Artur Bladé i Desumvila que en parla, de la neu i de les bondats. És al llibre el llibre Benissanet. Els treballs i els dies d’un poble de l’Ebre català, dins Cicle de la terra natal I (Valls: Cossetània, 2006):

Sovint, pel caminal d’una sénia o al mig d’un taulat, es veu un home sol, immòbil, com un arbre entre els arbres. Cada cop que aquest home respira, li surt una mica de fum pel nas i sembla que la terra respira també gràcies a aquest ésser simple i ben dibuixat. Totes les formes de l’hivern són així, lineals i ben elaborades, però el sentit és profund. Algú ha dit que l’hivern és «el pensament de l’any» i resulta una veritat com una casa. Encara més si neva, no tan sols per allò que «any de neu, any de Déu», sinó perquè puguin descansar i pensar millor els homes i la terra.

 

 

I el guanyador del concurs és… 

La setmana passada vam convocar un concurs a Facebook entre tots els nostres seguidors. El premi és una ampolla de vi Torremadrina Selecció 2015 i l’Agenda dels vins catalans de Patricia Golferichs que el guanyador/a haurà de venir a buscar al celler i aprofitarem per regalar-li també una visita.

Molts dels nostres seguidors hi han participat i la majoria han seguit les regles que vam escriure a l’anterior post. Hem posat els seus noms en paperets i hem escollit amb una mà innocent del celler, el guanyador, que és…

ELGA AG (Aguiló). Amb el missatge: “jo el comparteixo amb Miquel per celebrar la vida que ja és prou”

Doncs l’enhorabona! I a gaudir-ho!

 

*Grau d’humitat d’una terra, abundant o suficient perquè produeixi fruit, especialment després d’una ploguda. 

www.cellerstarrone.com

 

Related Posts