Notícies

Esclat de llum a la vinya

6cbfc8bf-cd37-46fa-91f0-bedef51b5103

Floració. Procés de formació de les flors, dels vegetals. Comporta la transformació d’una gemma vegetativa en gemma floral.

Cast. Floración, florescencia

Fr. Floraison, fleuraison

Ang. Flowering, blooming

El Diccionari del Vi i del Beure de Joan Maria Romaní Olivé, editat per Cossetània, defineix amb aquestes paraules el procés de floració, que és el que viu a cavall dels mesos de maig i juny la vinya. Les imatges superiors no corresponen als ceps plantats sobre sòls de panal a la Terra Alta, sinó a les parres que tenim a Batea i que també ens indiquen el moment de l’any que vivim i que viu el cep. De fet, la parra no és sinó una vinya enlairada i podada d’una manera diferent, amb caràcter decoratiu.

Les flors són blanques i minúscules i el seu creixement dependrà de quin sigui el temps de les properes setmanes, de si plou, de si fa sol, la climatologia és sempre decisiva pel devenir a la vinya. Els ceps estan ja inundats de verd per la massa foliar abundant i les pluges dels últims dies aniran bé per tenir reserves hídriques al terra i afrontar uns mesos d’estiu que, els últims anys, han estat extremadament calurosos, especialment el juny.

A finals de juny o juliol les flors donaran lloc, o no, a petits fruits. I tota l’activitat de la planta es concentrarà en ells. Són els orígens del vi. Inicialment tindran el tamany de pèsol i s’hi assemblaran molt en color perquè estan carregats de clorofil·la. Començarà un treball intens a la vinya, d’observació, de despampolat, enmig de les fases de fecundació i fructificació, el pas previ al verolat que ens indicarà la proximitat de la verema.

La floració és la tercera fase del cicle anual de la vinya, un cop ha despertat del repòs. Abans hem assistit a la brotació i a la foliació. I l’últim dels sis estadis és el de maduració. Tots són importants i decisius. En funció de la floració podrem saber quina verema tindrem i quan, més o menys, la iniciarem. Venen dies de molta tensió i atenció a la vinya. I, al celler, la feina tampoc s’atura. Ja són a punt de sortir al mercat les noves anyades de vins especials, com l’A part, 100% garnatxa blanca elaborada i envellida en acàcia. Aviat us presentem la 2017.

 

www.cellerstarrone.com 

Related Posts