Notícies

Tòfona i garnatxa, compartint harmonies a Morella

Captura de pantalla 2017-01-24 a las 16.08.32

El vi encenia la taula, encenia la casa, encenia la vida” va escriure el periodista i escriptor valencià Vicent Andrés Estellés. Són uns versos bells i imprescindibles per entendre la importància del vi per ell mateix i com a part essencial de la gastronomia. A Cellers Tarroné sempre l’hem considerat com l’aliment que és i hem buscat les millors harmonies a la cuina per presentar-lo i seduir el consumidor. El vi del nostre celler fa d’ambaixador de Batea i de la DO Terra Alta allà on viatja, dins i fora del país. I no ens hem volgut perdre l’oportunitat de ser, en menys d’un mes, a Morella per participar en unes de les jornades gastronòmiques més interessants del primer trimestre de l’any: la que fa honor a la tòfona.

La catorzena edició de les Jornades de la Tòfona de Morella se celebraran entre el 26 de gener i el 12 de març en aquest municipi de l’Aragó que tenim a menys d’una hora en cotxe. Una zona productora d’un aliment sublim que els especialistes ens recordem que hem de calcular a grams (enlloc de quilos) quan anem a comprar-lo, per saber que tots en major o menor mesura podem gaudir-lo, al plat. Hi serem amb els vins Merian Blanc 2016, que ja ha sortit al mercat (una garnatxa blanca 100%, essència pura de la DO Terra Alta) i Merian Negre 2016, cupatge de garnatxa negra, syrah i merlot que, en pocs dies, sortirà del celler.

 

“La trufa, ancestral y vanguardista, oscura y colorista, uniforme e irregular, áspera y fina es un tubérculo exquisito que potencia y centraliza la carta de los restaurantes de nuestra comarca, durante los meses de enero, febrero y marzo. La trufa es uno de los productos más característicos de nuestra comarca y de nuestro país. De hecho, España es uno de los principales productores de este hongo a nivel mundial, llegando a comercializar hasta el 50% de la trufa que se consume anualmente. Muchos la conocen como el “diamante negro”, por su recolección y su eleva- do precio. Pero para los buenos comensales, es su distinguido sabor la que lo convierte en uno de los tesoros más preciados.

Los productos que provienen de la naturaleza tienen su distinta etapa de recolección, condicionando la oferta gastronómica de los distintos lugares. Nuestro territorio es un ejemplo de contraste culinario, que nos enseña la cultura de lo tradicional y nos hace sumergirnos en una época, que dejamos atrás hace muchas décadas e, incluso, siglos. Cada etapa del año aporta una personalidad a la cocina; pero sin duda, el otoño y el largo y frío invierno marcan las pautas en la colina. Es tiempo de caza, de setas y, sobre todo de trufa, de la trufa negra, codiciado y sabroso fruto de la tierra” Més informació

Captura de pantalla 2017-01-24 a las 16.10.02

La tòfona serà present entre el 26 de gener i el 12 de març als menús que han dissenyat els cuiners dels restaurants de Morella i també en show cookings paral·lels que s’organitzaran per posar en valor un producte tan sublim, entre tots els visitants atrets per la festa. Els vins de la DO Terra Alta acompanyaran la cuina aragonesa, els tastos i els tallers que tindran lloc en el marc de les jornades que arriben a la catorzena edició plenament consolidades.

Cellers Tarroné durà a Morella la gamma Merian, que representa el caràcter i la força del terrer de la DO Terra Alta. Dues  referències del celler acompanyaran el divendres 10 de febrer les preparacions gastronòmiques dels restaurants Lola i El Faixero de Cinctorres:

Lola

Carpaccio de manetes de porc, brots, foie, crema de pebrot verd i tòfona

Focaccia amb oli i tòfona negra

Crema trufada am pintxo de gamba

Els nostres “ous trencats” amb pasta curta, parmesà, ou trufat i pernil o gules

Pluma d’ibèric amb puré de patata trufat i foie

Pastís de selva negra de xocolata trufada

El Faixero

Torrada de tòfona amb oli d’oliva verge extra

Croqueta de l’àvia amb bacallà i beixamel trufada

Ravioli de rap i gambes amb ratlladura de tòfona

Crema de carabassa amb vieira i tòfona

Timbal de corder amb làmines de tòfona

Postres casolans

Per a Cellers Tarroné és una oportunitat magnífica col·laborar amb els seus vins per donar valor afegit a les propostes culinàries dels restaurants de Morella. Els plats més delicats preparats amb tòfona s’acompanyaran amb la garnatxa blanca (Merian 2016) que és un vi amb aromes de poma i pinya amb notes lleugeres de fonoll. En boca és untuós i amb un cert volum que el fa llarg i persistent. Les preparacions més consistents es podran maridar amb el vi negre Merian 2016, cupatge de garnatxa negra, syrah i merlot; jove i intens amb notes de fruites vermelles sobre fons vegetal. Càlid en boca, agradable, carnós i expressiu, rodó i equilibrat. Amb final llarg que perdura amb notes de fruita negre i un rerafons dolç, que casa molt bé també amb les postres de xocolata.

Com ha assenyalat la DO Terra Alta, les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona de Morella són tot un referent del turisme gastronòmic perquè posen en valor la cuina tradicional i els productes de proximitat, en particular, la tòfona. A més, l’Aragó és un territori proper i estimat amb el que ens uneixen molts vincles a banda del gastronòmic. Per això des de Cellers Tarroné no faltarem a la cita!

Per a més informació, podeu consultar aquest enllaç.

www.cellerstarrone.com

 

Related Posts